Запіканка по-Будапештської
(покроковий рецепт з фото)
Дуже смачне і ошатне блюдо цілком може прикрасити святковий стіл. По суті це відкритий пиріг з вершковою заливкою, але начинка робить його особливим, а красивий розріз завжди викликає захоплення.
Помідори для фарширування вибирайте міцні, однакового розміру і трохи плескатої форми. Такі особливо зручно щільно укладати в форму. Я робила півпорції, але рецепт дуже хороший, сміливо можна і збільшити!
- Вершкове масло - 80 грам (тІСТО: всі продукти нижче)
- Борошно пшеничне - 130 грам (с / сорт)
- Жовток - 1 штука
- Вода - 2 Ст. Ложки
- Розпушувач - 1/2 чайних ложки
- Фарш яловичий - 300 грам (начинка: всі продукти нижче)
- Цибуля ріпчаста - 1 штука (дрібний)
- Жовток - 1 штука
- Сухарі мелені - 3 Ст. Ложки
- Вершки - 2 Ст. Ложки(20%)
- Koriandr - 1 щіпка (мелений)
- Вершки - 50 мілілітрів (зАЛИВКА: всі продукти нижче)
- Яйце - 1 штука
- Білки яєчні - 2 штуки
- Зелень - 1 пучок (суміш петрушки, базиліка і зеленої цибулі)
- Сир тертий - 50 грам (я брала моцарелу)
- Чорний перець - За смаком

Почати краще з приготування пісочного тіста. Я завжди готую його за допомогою кухонного комбайна. Це легко, швидко та якісно. Покладіть в чашу просіяне з розпушувачем і сіллю борошно, додайте нарізане шматочками холодне масло. Пробийте в пульсовом режимі в крихту.

Додайте жовток і пару ложок дуже холодної води, пробийте до збирання тесту в кулю. Якщо ніяк не збирається, влийте ще пів-ложки / ложку води. Готове тісто приберіть в пакет і в холодильник на півгодини.

Цибулю очистіть і наріжте дрібними кубиками. Обсмажте на олії до прозорості.

Додайте фарш і смажте, помішуючи, до розсипчастості і рум'янцю.

Остудіть фарш до теплого стану, приправити сіллю, поперчіть за смаком. Додайте жовток, мелені сухарі і коріандр. Добре вимішайте фарш.

У помідор зріжте «кришечку», виберіть ложкою м'якоть, посоліть помідори всередині і покладіть на тарілку зрізом вниз для стікання соку.

Тісто вийміть з холодильника, розкачайте шаром в сантиметр. Покладіть в підготовлену форму, піднявши трохи бортики.

Наповніть помідори щільно фаршем, викладіть на тісто зрізом вниз. Якщо залишиться трохи фаршу, можна укласти його між помідорами.

Для заливки збийте виделкою яйця з вершками, посоліть і поперчіть за смаком. Додайте нашатковану зелень і тертий сир. Ще раз перемішайте.

Залийте запіканку і поставте в розігріту до 180 градусів духовку хвилин на 20-25.

Краї добре піднімуться, підрум'яняться і почнуть відставати від форми. Вийнятої з духовки запіканці дайте постояти хвилин 5-10.

Подавайте теплою, прикрасивши свіжою зеленню.